Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Csajos Ékszer Blog - trendek, új termékek

Hogyan válaszd meg a nyaklánc hosszát?

2014.08.30 15:45

Nyaklánc hosszaEgy szép nyaklánc tökéletes kiegészítője lehet egy gondosan összeállított szettnek, de rosszabb esetben felhívhatja a figyelmet, azokra területekre, amelyeket a viselője inkább eltakarna. Ha nem tudod, hogy hogyan válaszd ki a megfelelő nyakláncot, akkor olvasd el az útmutatónkat és tippjeinket, amelyekkel biztosan a stílusodhoz és alakodhoz illő darabot fogod megvásárolni.

Hogyan válaszd meg a nyaklánc hosszát?

Egy szép nyaklánc tökéletes kiegészítője lehet egy gondosan összeállított szettnek, de rosszabb esetben felhívhatja a figyelmet, azokra területekre, amelyeket a viselője inkább eltakarna. Ha nem tudod, hogy hogyan válaszd ki a megfelelő nyakláncot, akkor olvasd el az útmutatónkat és tippjeinket, amelyekkel biztosan a stílusodhoz és alakodhoz illő darabot fogod megvásárolni.

 

Az első és legfontosabb, hogy megmérd a nyakad kerületét. Tekerj lazán és kényelmesen a nyakad köré egy puha mérőszalagot és olvasd le az így kapott méretet. Ezt követően már el is kezdhetsz kutakodni a tökéletes nyaklánc után. Ne feledd, hogy a kapocs is hozzájárul az adott darab hosszához, de a gyártók nem szokták beszámítani a méret feltüntetésekor.

 

A tökéletes nyaklánc hosszúság meghatározása

Rövidebb nyaklánc kiválasztása során mindig adj legalább 5 cm-t a nyakad körméretéhez és így biztos, hogy feszesen, de nem túl szorosan fog állni a megvásárolt ékszer. Az alábbi felsorolásunkból kiderül, hogy a különböző hosszúságú nyakláncok körülbelül meddig érnek és hogyan kell viselni őket.

Nyaklánc hossza

35-40 cm: Choker vagy gallérnak is nevezhető, rövid nyaklánc méret. Lényege, hogy lazán körbefogja a nyakat, de a mély lélegzetekben sem szabad hogy akadályozzon.

45 cm: A hercegnő (princess) a kulcscsontig vagy picivel alá ér és ez az egyik legnépszerűbb nyaklánc hossz.

50 cm: A kulcscsont és mellvonal között végződő nyaklánc, a matiné szintén nagy népszerűségnek örvend. Általában ettől a hosszúságtól kezdve jelennek meg az ékszereken a különböző függők és medálok.

55 cm: A mellvonalra érő hossz még beleesik a matiné kategóriába, azaz jól megy a nappali viseletekhez.

60 cm: Általában a mellen vagy kicsit alatta nyugvó medál jellemzi.

65-95 cm: Az operaként is ismert nyaklánc méret a mell alá ér és feltekerve vagy megcsomózva is egyaránt viselhető.

100+ cm: Az ilyen hosszúságú nyakláncokat lasszónak is szokás nevezni. Általában nincs rajtuk kapocs és többszörösen feltekerve vagy megcsomózva viselik.

Most, hogy megismerkedtél a különböző nyaklánc hosszúságokkal és meg tudod választani az adott alkalomhoz illő darabot, elérkezett az ideje, hogy más kritériumokat is figyelembe vegyél, mielőtt meghoznád a végleges döntést.

Hogyan válassz a magasságodhoz illő nyakláncot

Minden nőnek a magasságával arányos nyakláncok állnak a legjobban. Ez nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb hölgyek ne viselhetnének hosszabb nyakláncokat, de mindenképp nagy gondot kell fordítani ennek az aspektusnak is.

165 cm alatt ne válassz 50 cm-nél hosszabb nyakláncot. Egy 50 cm-es darab akkor is nagyon jól működik ha szeretnél kicsit magasabbnak látszani, amennyiben egy mély V-kivágású pulóverrel vagy ruhával viseled.

Szerencsés vagy, ha 165 cm és 175 cm közötti magassággal rendelkezel, mert ebben az esetben bármilyen hosszúságú nyakláncot viselhetsz, mivel számodra egy rövidebb fazon is ugyanolyan előnyös, akárcsak a lasszó.

175 cm felett jobb ha elkerülöd a rövid, gallérszerű nyakláncokat. Válassz helyettük hosszabb, főként opera és lasszó fazonokat.

nyaklánc trendek

Hogyan válassz az alkatodhoz illő nyakláncot

A nyaklánc kihangsúlyozza a dekoltázsod, sőt, több esetben az egész összeállításod is, ezért nagyon oda kell figyelned arra, hogy a viselt darab tökéletesen illeszkedjen az alakodhoz.

Ha téglalap vagy banán alkattal rendelkezel és nem akarod felhívni a figyelmet a mellkasodra, akkor válassz egy 50-55 cm-es, kulcscsont alatt végződő nyakláncot. Nagyon lapos dekoltázshoz párosíts egy hosszabb és vékony darabot.

A formás alma és körte alkathoz jól állnak a mell fölött végződő , körülbelül 45 cm-es nyakláncok, de ennél semmiképp se legyen rövidebb a viselt nyakéked.

 

Hogyan válassz az öltözékedhez illő nyakláncot

Tudnod kell, hogy a V-alakú kivágás nem minden esetben mutat jól a hosszabb nyakláncokkal és a formális megjelenések alkalmával is érdemes rövidebb, a kulcscsont felett végződő nyakéket választani. Garbóhoz vagy magas nyakú ruhához tilos gallérszerű, rövid darabokat viselni! Tegyél fel helyettük hosszabb nyakláncokat vagy dobd fel inkább a megjelenésed egy szép brossal.

A gyöngysorokat két módon is stílusosan viselheted. A hivatalos események alkalmával vegyél elő egy kisebb, kulcscsont felett végződő darabot, hétköznapokra pedig tökéletesen megfelelnek a hosszabb, akár 120 centis verziók is.

 

Megfelelő nyakláncok kislányoknak

A gyermekeknek szánt nyakláncok általában két, 35 vagy 40 cm-es méretben készülnek. A kislányoknak elegendő egy 35 centis darab, de a kiskamaszoknak már érdemesebb megmérni a nyakát vásárlás előtt.