Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Csajos Ékszer Blog - trendek, új termékek

Kreatív Percek: Karácsonyi díszek sógyurmából

2015.12.16 12:00

Nincs jobb karácsonyi ajándék, mint amit a saját kezünkkel készítettünk. Az adventi időszakban a gyerekek nemcsak a sütemények elkészítésében segédkeznek szívesen, már a legkisebbek is örömmel dekorálnak, festenek és alkotnak szeretteiknek. A sógyurma tökéletes választás a karácsonyfadíszek vagy ajándékok elkészítésére, hiszen akár a 2-3 évesek is tudnak vele dolgozni, de az idősebbeknek is szórakoztató lehet egy kiszaggatott fenyőfa, egy szív díszítése.

Az alaprecept igazán egyszerű, fél pohár só, fél pohár víz, és egy pohár liszt (természetesen a mennyiségek arányosan növelhetők). Ehhez lehet még adagolni 1-2 evőkanál olívaolajat (ettől kevésbé morzsolódik), de valahol olvastam, hogy glicerint is lehet olaj helyett használni. (Másik recept: 30 dkg sót összekeverünk 20 dkg liszttel, majd apránként hozzáadunk 1,2 dl vizet. És egy teáskanálnyi napraforgóolajat. )

A kész gyurmát amellett hogy sokféle módon formázhatjátok, nyomdázással is lehet díszíteni. Aztán jöhetnek a sütiszaggatók (a homokozóból is be lehet hozni néhányat), essetek neki bátran!

A sógyurma magától is kiszárad egy-két nap alatt, de akár sütőben, alacsony hőfokon is száríthatjuk – villanysütő erre alkalmasabb. A hőfok ne legyen túl magas, mert akkor könnyen megbarnul a gyurma, érdemes többször ellenőrizni.

Kiegészítés: Ha színes gyurmából szeretnénk a díszeket készíteni, akkor érdemes ételfestéket adni a keverékhez, de a pirospaprika, bors, curry, kakaó vagy a kurkuma is megfelelő lehet arra, hogy egy kis színt kölcsönözzön a tésztának. Ha fehér sógyurmából készítünk díszeket, akkor a száradás után a gyerekek vízfestékkel is díszíthetik a formákat.

 

  

Díszítés nyomdatechnikával

A sógyurma karácsonyfadíszeket különböző nyomott mintákkal is díszítheted, hobbi művész boltokban is kapható nyomdákkal. Először nyomd bele a tésztába a mintát, majd utána szaggasd ki a különböző csillag, fenyőfa és harang formákat.

Száradás után lakkozni is lehet, úgy tartósabb, a kész remekművek felfűzve medálok is lehetnek, de ajándékkísérőnek sem utolsók.